Waterpik® Waterflosser: vermindert gingivitis en tandplak 80% effectiever dan de Sonicare® Air Floss (model HX8181)

Comparison of two power interdental cleaning devices on the reduction of gingivitis

Sharma NC, et al. Journal of Clinical Dentistry 2012; 23: 22-26.

Download samenvatting PDF


Doelstelling

De Waterpik® Waterflosser en de Sonicare Air Floss (model HX8181) vergelijken voor vermindering van gingivitis en tandplak gedurende een periode van vier weken.

Methodologie

Tweeëntachtig personen namen deel aan dit gerandomiseerde, single blind klinische onderzoek van vier weken. Deelnemers werden toegewezen aan één van twee groepen: Waterpik® Waterflosser plus een normale tandenborstel, of Sonicare® Air Floss plus een normale tandenborstel. Deelnemers werden geïnstrueerd over het juiste gebruik van de apparaten voor interdentale reiniging op basis van de richtlijnen van de fabrikant. Instructies over de Bass-methode voor tandenpoetsen werden ook verstrekt. Gingivitisscores werden geregistreerd voor de gehele mond en voor de buccale en linguale vlakken aan de hand van de Modified Gingival Index. Plakscores werden geregistreerd voor de gehele mond en voor de buccale, linguale, marginale en approximale vlakken aan de hand van de Rustogi Modified Navy Plaque Index.

Resultaten

De Waterpik® Waterflosser verminderde tandplak en gingivitis significant effectiever dan de Sonicare® Air Floss op alle gemeten vlakken na gebruik gedurende vier weken. De Waterflosser verminderde gingivitis globaal 80% effectiever en verminderde tandplak 70% effectiever dan de Air Floss. Met name verwijderde de Waterflosser tandplak tweemaal zo effectief van linguale vlakken en ruim driemaal zo effectief bij de tandvleesrand dan de Air Floss.

Conclusie

De Waterpik® Waterflosser vermindert gingivitis en tandplak significant effectiever dan de Sonicare® Air Floss.