Voor orthodontiepatiënten is de Waterpik® Waterflosser driemaal effectiever dan flosdraad

The Effect of a Dental Water Jet with Orthodontic Tip on Plaque and Bleeding in Adolescent Orthodontic Patients with Fixed Appliances

Sharma NC, Lyle DM, Qaqish JG, Galustians J, Schuller R. Am J Ortho Dentofacial Orthop 2008; 133(4):565-571.

Download samenvatting PDF


Doelstelling

Het gebruik van een normale tandenborstel en de Waterpik® Waterflosser met de Orthodontische Tip vergelijken met een normale tandenborstel en interdentale reiniging met een brugnaald, met het oog op het verminderen van bloedingen en tandplak bij tieners met een vast orthodontisch apparaat. De controlegroep poetste alleen.

Methodologie

Vijfhonderd tieners met vaste orthodontisch apparatuur namen deel aan dit gerandomiseerde onderzoek, dat in één centrum werd uitgevoerd. Scores van bloedingen en tandplak zijn in de beginsituatie en op dag 14 en 28 verzameld.

Resultaten

De Waterpik® Waterflosser verminderde tandplak ruim driemaal effectiever dan interdentaal reinigen en ruim vijfmaal effectiever dan alleen poetsen. Wat betreft bloedingen presteerde de Waterflosser 26% beter dan traditioneel interdentaal reinigen en 53% beter dan poetsen alleen.

Conclusie

Door een Waterpik® Waterflosser en de orthodontische tip te combineren met een normale tandenborstel verbetert de mondgezondheid van tieners met een orthodontisch apparaat, waaronder tieners met een beugel significant effectiever dan handmatig interdentaal reinigen en poetsen of alleen poetsen.