Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel: Ongeëvenaarde tandplakverwijdering zonder contact van de borstelharen

Efficacy of Various Side-to-Side Toothbrushes for Noncontact Biofilm Removal

Schmidt, J.C., Astasov-Frauenhoffer, M., Hauser-Gerspach, I. et al. Clin Oral Invest 2014; 18(3):793-800. Onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Basel, Zwitserland

Download samenvatting PDF


Doelstelling

Beoordelen hoe efficiënt de Waterpik® Sensonic® Professional tandenborstel zonder contact van de borstelharen tandplak verwijdert in vergelijking met andere sonische tandenborstels.

Methodologie

Plak werd in vitro gevormd op titanium schijven met een proteïnelaag en werd blootgesteld aan vier verschillende side-to-side sonische tandenborstels met een poetstijd van 2, 4 en 6 seconden en een poetsafstand (van borstel tot schijf) van 0, 2 en 4 mm. De tandplakvolumes werden gemeten via volumetrische analysen met beelden van een confocale laserscanmiscroscoop om de tandplakverwijdering te bepalen.

Resultaten

De totale mediane tandplakreductie voor de Waterpik® Sensonic® Professional tandenborstel was 80%, terwijl de mediane reductie voor de Sonicare® FlexCare 62% bedroeg. De andere twee tandenborstels in het onderzoek verwijderden respectievelijk 9% en 13%.

Conclusie

De Waterpik® Sensonic® Professional tandenborstel verwijderde het beste tandplak in vitro zonder contact