Waterpik® Waterflosser: significant effectiever dan interdentaal borsteltje in het verbeteren van de conditie van de gingiva!

Water flosser compared to interdental brush on bleeding scores and gingival abrasion

Slot DE, Lyle DM, Van der Sluijs E, Hennequin-Hoenderdos N, Van der Weijden F. J Dent Res 2018; 97(Special Iss. B): Abstract #0622 (www.iadr.org). Conducted at Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA), Netherlands.

Download Abstract PDF


Doel

Het vergelijken van de doeltreffendheid in het verminderen van bloeding van de gingiva en de incidentie van gingiva-abrasie van de Waterpik® Waterflosser versus een interdentaal borsteltje.

Methodologie

Aan dit gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek van vier weken deden achtenzeventig proefpersonen mee. De proefpersonen werden ingedeeld in een van de twee groepen: Waterpik® Waterflosser (WF) en handtandenborstel of interdentaal borsteltje (IDB) en een handtandenborstel. Ontsteking van de gingiva werd beoordeeld door het meten van bloeding na sonderen (BOPP) en bloeding na marginaal sonderen (BOMP). Gegevens werden verzameld van tegenoverliggende kwadranten. Om de incidentie van gingiva-abrasie tussen de groepen te vergelijken werd gebruik gemaakt van de Gingival Abrasion Score (GAS).

Resultaten

Beide groepen lieten 4 weken na aanvang een significante vermindering van BOPP en BOMP zien op alle vlakken en specifiek op de interdentale vlakken. De WF groep was significant effectiever dan de IDB groep in het verminderen van BOPP op alle vlakken in week 4 (p=0.030) en van BOMP op alle vlakken en week 4 (respectievelijk p=0.003, p=0.019). Er waren geen verschillen in gingiva-abrasiescores tussen de groepen.

Conclusie

De Waterpik® Waterflosser is in deze klinische studie significant effectiever in het verbeteren van de conditie van de gingiva dan een interdentaal borsteltje.