Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel: Verbetert mondgezondheid tot 29% effectiever dan Sonicare® FlexCare

Comparison of Two Sonic Toothbrushes for the Reduction of Plaque, Bleeding, and Gingivitis

Goyal CR, et al. Comparison of Two Sonic Toothbrushes for the Reduction of Plaque, Bleeding and Gingivitis. Journal of Clinical Dentistry 2012; 23:57-63. Onderzoek van BioSci Research Canada, Ltd., Mississauga, Ontario, Canada.

Download samenvatting PDF


Doelstelling

Het gebruik van de Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel vergelijken met de Sonicare® FlexCare voor de vermindering van tandplak en ontsteking gedurende een periode van vier weken.

Methodologie

Honderdvijf personen werden gerandomiseerd in één van drie poetsgroepen: Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel, Sonicare® FlexCare tandenborstel of een standaard ADA-tandenborstel. Tijdens dit gerandomiseerde, single blind klinische onderzoek werden subjecten beoordeeld in de beginsituatie, na twee weken en na vier weken op tandplak, bloedingen en gingivitis. Subjecten werden geïnstrueerd over het juiste gebruik van hun toegewezen elektrische apparaat op basis van de richtlijnen van de fabrikant. Gebruikers van een handmatige tandenborstel bleven hun normale poetstechniek gebruiken. Alle subjecten gebruikten de toegewezen ADA-fluoridetandpasta en poetsten tweemaal per dag. De MGI- (Modified Gingival Index) en BOP-scores (Bleeding on Probing) werden geregistreerd voor de gehele mond en voor de buccale en linguale vlakken. Plakscores werden geregistreerd voor de gehele mond en voor de buccale, linguale, marginale en approximale vlakken met behulp van de RMNPI-index (Rustogi Modified Navy Plaque Index).

Resultaten

Na vier weken verwijderde de Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel tandplak 29% effectiever dan de Sonicare® FlexCare. En ook significant effectiever bij het verminderen van gingivale bloeding en gingivitis. De Sensonic® Professional sonische tandenborstel was ook effectiever dan een normale tandenborstel voor alle gemeten zones en vlakken.

Conclusie

De Waterpik® Sensonic® Professional sonische tandenborstel is ook significant effectiever dan de Sonicare® FlexCare voor het verwijderen van tandplak en het verbeteren van de mondgezondheid.